Program och tjänst tips

Jag har rätt så många program installerade på min dator och mobil, och många av dessa program är kopplade till diverse olika tjänster. Så jag tänkte därför göra en lista med program och/eller tjänster som jag kan rekommenderar och vad de är bra till. Jag ska göra detta till en veckolig post där jag skriver om mellan tre och fem appar eller tjänster per vecka.

Ninite.com

Jag börjar med den förmodligen bästa tjänsten för att installera program. Ninite.com är den första hemsidan jag går till när jag har ominstallerat min dator. På hemsidan kan jag välja vilka program jag vill installera (t.ex Chrome, VLC, Spotify osv.) och sen ladda ner en installerare som installerar den senaste versionen av alla dessa program utan att jag behöver göra något annat än att accseptera UAC (Windows Vista och nyare).

TeamViewer

Näst ut är TeamViewer som är en tjänst (, program och app) för att fjärrstyra datorer. Jag använder detta till att styra min egen dator som står på där hemma med hjälp av min mobil när jag är ute, ibland kan jag till och med använda det inom hemmet. Det händer även att jag hjälper kompisar med deras datorer från min egen dator. Det är förmodligen en av de mest användarvänliga fjärrstyringstjänsterna på marknaden. När man installerar programmet så får man en nio-sifrig kod som man använder för att ansluta till datorn, detta är datorns TeamViewer ID, med hjälp av detta kan andra skicka förfrågningar om att styra din dator (som du måste acseptera på datorn), eventuellt kan du ge bort ett engånslösenord (som också syns i programmets huvudfönster), om du vill ge någon/dig själv tillgång till att styra datorn utan varken förfrågan eller ett nytt engånslössenord kan man ställa in ett fast lössenord, med ett fast lössenord går det även att starta programet automatiskt med windows, vilket kan vara mycket användbart om du måste starta om datorn när du fjärrstyr den, eller bara så att man inte glömmer bort att starta programmet innan man lämnar huset. Det går att skapa en användare som håller koll på dina TeamViewer ID’s och lössenord så att det går snabbare att ansluta. TeamViewer är gratis för privat bruk men kostar för företag och går att installera med hjälp av mitt första tips Ninite.com och det finns även en protabel version om man inte vill installera det på ens dator.

Pocket

Mitt tredie tips är Pocket, en tjänst som tidigare hette Read It Later (vilket jag tycker var ett mycket mer passande namn). Tjänster fungerar som ett tillägg i Chrome (eller din favoritwebläsare) som man trycker på när man hittar en intressant artikel eller hemsida som man vill läsa vid ett senare tillfälle men som man inte har tid att/vill läsa nu, då sparas hemsidan i Pocket och kommer sedan att vara tillgänglig från Pocket’s hemsida där man kan läsa texten från hemmsidan utan all reklam runtomkring, eller i Pocket appen där man också slipper reklam. I Pocket appen för Android kan man dessutom låtta en TTS-tjänst (text-to-speatch) läsa upp texten för en, så man slipper att läsa. Jag använder mest Pocket för att undvika att jag sitter och läser artiklar när jag inte har tid.

Ivona TTS beta

Sist ut för idag är en TTS-tjänst för Android som fungerar mycket bra tillsammans med Pocket. Denna app (+ separata språk även de som appar) är gratis så länge det i beta och vad det kommer att kosta när det kommer ut beta är hittintils okännt. Jag tycker den Australiensk-engelska rösten är mycket bra och ganska verklighetstrogen.

 

 

%d bloggare gillar detta: